تاثیر دوست در نوجوانانیکی از مهمترین موضوعاتی است که والدین در مورد آنها از مشاورین سؤال میپرسند. نوجوانان معمولاً تمایل بسیاری به گذراندن اوقات با دوستان خود دارند و همین مسئله والدین را نگران و آشفته میکند. آنها اغلب نگران این هستند که فرزندشان درگیر روابط دوستی پرخطر شود و به انحرافات اخلاقی و رفتاری کشیده شود. بنابراین اطلاعات در مورد تاثیر دوست در نوجوانان و افزایش آگاهی شما در این دوره مهم سنی از اهمیت بسزایی برخوردار است. ما در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت پس تا انتها همراه ما باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تاثیر دوست در نوجوانانمیتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسیحامیهنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : تاثیر دوست در نوجوانان | چگونه به نوجوان خود کمک کنیم؟
تاثیر دوست در نوجوانان | فشارهای مرتبط با گروه دوستان
نوجوانان به دلیل نیاز به استقلال و هویتیابی اغلب روابط دوستانه خود را گسترش میدهند و تلاش میکنند تا ارتباطات بیشتری با همسالان خود داشته باشند. این مسئله اغلب آنها را با مسئلهای روبهرو میکند که ما در روانشناسی آن را فشار همسالان مینامیم. فشار همسالان به موقعیتی گفته میشود که فرد به خاطر اینکه از طرف دوستان خود مورد پذیرش قرار بگیرد کارهایی را که مورد پسند آنهاست انجام میدهد.
فشار همسالان در نهایت به تغییرات رفتاری مختلفی میانجامد که ما آنها را به عنوان تأثیر گروه دوستان میشناسیم. این تأثیرات در واقع از نیازهای روانی مختلفی که در نوجوانان وجود دارد نشات میگیرند. احساس نیاز به تعلق به گروه دوستانی که فرد خود آنها را انتخاب کرده از جمله مواردی است که باعث میشود تأثیرپذیری نوجوان در برابر دوستانش افزایش یابد.
توجه به این مسئله حائز اهمیت است که تأثیر و فشار گروه همسالان لزوماً امری منفی نیست و اتفاقاً در بسیاری از موارد میتواند مثبت نیز باشد. به شرطی که دایره دوستان فرزندتان شامل دوستان و افراد سالمیباشد. برای مثال وقتی نوجوان با گروهی ورزشکار دوست میشود تحت تأثیر آنها علاقه دارد که تحرک بیشتری داشته باشد و همانند آنها زندگی سالمیرا تشکیل دهد. به این ترتیب نباید تصور کنیم که رفاقتهای دوران نوجوانی امری منفی هستند و باید جلوی آنها گرفته بشود. این دوستیها در صورتی که مدیریت شده باشند و به درستی انتخاب شوند میتوانند مایه پیشرفتهای بعدی فرد را نیز در زندگی فراهم کنند.
برای شناخت بیشتر در زمینه چالشهای دوران نوجوانی کلیک کنید.
نمونههایی از تأثیرات گروه دوستان
برای آنکه از تاثیر دوست در نوجوانانبیشتر آشنا شوید در ادامه به چندین مثال در این باره اشاره کردهایم. نوجوانان تحت تأثیر رفاقتهای خود ممکن است رفتارهای زیر را از خود نشان دهند.
- تقلید کردن از دوستان در نوع آراستن ظاهر خود. برای مثال داشتن مدل مو یا پوشیدن لباسهای مشابه با دوستانش.
- گوش دادن به موسیقیها و برنامههای تلویزیونی که گروه همسالان به آنها علاقه دارند.
- تغییر در لحن حرف زدن و یا استفاده از تیکه کلامهای رایج در بین جمع دوستان.
- تمایل به انجام کارهای پرخطر و شکستن قوانین از تاثیر دوست در نوجوانان.
- داشتن سطح تلاش و پشتکار تحصیلی مشابه با دوستان.
- استفاده از سیگار یا مشروبات الکلی تحت تأثیر گروه دوستان.
تاثیر دوست در نوجوانان | چگونه به فرزندان خود کمک کنیم؟
برای آنکه افراد بتوانند تأثیر و فشار گروه دوستان بر زندگی خود را مدیریت کنند باید بتوانند بین نیاز خود به تعلق و نیاز به داشتن فردیت و هویت شخصی مستقل توازن برقرار کنند. نکات زیر به شما کمک میکند تا بتوانید به فرزندتان در این مسیر کمک کنید.
به پرورش اعتماد به نفس در نوجوان کمک کنید
نوجوانانی که اعتماد به نفس بالاتری دارند بیش از دیگران میتوانند در برابر تأثیرات منفی گروه دوستان مقاومت کنند و فردیت خود را در مقابل آنها حفظ کنند. شما با تشویق کردن فرزندتان برای رسیدن به علائق خود با وجود همه سختیها و شکستهای احتمالی میتوانید به او کمک کنید تا اعتماد به نفس بالایی را در خود پرورش دهد و سریعاً در برابر هر چیزی تسلیم نشود. همچنین شما میتوانید با پرورش اعتماد به نفس در خود الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید و به او کمک کنید تا با همانندسازی رفتاری با شما بتواند عزت نفس خود را افزایش دهد و اینگونه تاثیر منفی دوست در نوجوانان خود را کاهش دهید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه رفتار صحیح با نوجوان کلیک کنید.
نه گفتن را به فرزندتان بیاموزید
برای آنکه فرزندتان بتواند در ارتباط با دوستانش بهتر و سالمتر عمل کند لازم است که مهارت جرات ورزی را به او آموزش داده و قدرت نه گفتن را در او پرورش دهید. این مهارت با افزایش اعتماد به نفس و احساس کارآمدی فرد کمک میکند تا بتواند استقلال خود را در برابر همسالانش حفظ کرده و در برابر پیشنهادهای ناسالم آنها مقاومت کند.
فرزندتان را تشویق کنید تا دایره دوستانش را گسترش دهد
اگر مجموعه گستردهای از افراد پیرامون فرزندتان باشند، با از دست دادن یک گروه از آنها احساس خلأ نمیکند و درنتیجه راحتتر میتواند در برابر خواستههای ناسالم آنها مقاومت کند. به همین خاطر لازم است که فرزندتان را تشویق کنید تا تنوع بیشتری در نوع گروه دوستان خود به وجود بیاورد تا برای دریافت حمایت اجتماعی تنها به تعداد بسیار محدودی از افراد وابسته نباشد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه نوجوان کلیک کنید.
سؤالات متداول درباره تاثیر دوست در نوجوانان
- عوامل هشداردهنده در مورد تأثیرات مخرب گروه دوستان کداماند؟ چه زمانی به مداخله جدی نیاز است؟
مشاهده برخی تغییرات در رفتار، خلق یا الگوی خواب نوجوان میتواند در مورد روابط دوستی پرخطر به شما هشدار دهد از جمله این علائم میتوان به مشاهده احساس ناامیدی شدید در نوجوان، بروز رفتارهای پرخاشگرانه و ضد اجتماعی غیرمعمول، از دست دادن اشتها و ناتوانی در به خواب رفتن اشاره کرد. در صورت مشاهده هرکدام از این موارد از یک روانشناس متخصص در حیطه نوجوان برای داشتن بهترین واکنش کمک بگیرید.
برای شناخت بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
- نوجوانان با چه خصوصیاتی بیشتر تحت تأثیر فشارهای منفی دوستان خود قرار میگیرند؟
معمولاً نوجوانانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، دوستان کمیدارند و دستخوش آشفتگیهای روانی مختلفی هستند؛ بیش از دیگران تحت تأثیر فشارهای منفی همسالان و دوستان خود قرار میگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه تاثیر دوست در نوجوانانمیتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامیهنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : تاثیر دوست در نوجوانان | چگونه به نوجوان خود کمک کنیم؟